Amersfoorts Footgolf Kampioenschap 2020

Let op: deze pagina is gericht aan de voorzitters en bestuurders van de 13 Amersfoortse voetbalverenigingen. De informatie is onder voorbehoud. De informatiepagina voor deelnemers, sponsors en toeschouwers volgt in februari.

Het Amersfoorts Footgolf Kampioenschap (AFK) is een nieuw evenement in Amersfoort, georganiseerd door de Footgolf Society Club i.s.m. Golfclub Hoogland Amersfoort. Tijdens dit footgolf toernooi worden de 13 voetbalverenigingen van Amersfoort uitgedaagd om met elkaar de strijd aan te gaan op een golfbaan en samen uit te maken welke club de beste footgolfers in de gelederen heeft.

1. Inleiding ……………………………………………………………………………………………………………………….
2. Introductie van de sport footgolf …………………………………………………………………………………
2.1 Footgolf in Nederland ………………………………………………………………………………………………..
2.2 Footgolf internationaal ………………………………………………………………………………………………
2.3 Footgolf Society Club ………………………………………………………………………………………………..
2.4 Golfclub Hoogland Amersfoort …………………………………………………………………………………
3. Toernooiconcept AFK Finaledag ………………………………………………………………………………..
3.1 Toernooivorm …………………………………………………………………………………………………………..
3.2 Prijsuitreiking ……………………………………………………………………………………………………………
3.3 Diner / BBQ ………………………………………………………………………………………………………………
3.4 Side-events ………………………………………………………………………………………………………………
4. Optioneel kwalificatietoernooi per club……………………………………………………………………….
4.1 Opzet kwalificatietoernooi ………………………………………………………………………………………..
4.2 Datums van de kwalificatietoernooien …………………………………………………………………….
4.3 Voorwaarden aan deelname ……………………………………………………………………………………
4.4 Kosten kwalificatietoernooi ………………………………………………………………………………………
5. Inschrijfprocedure AFK 2020 ……………………………………………………………………………………..
5.1 Deelname AFK zonder kwalificatietoernooi ……………………………………………………………..
5.2 Deelname AFK mét kwalificatietoernooi …………………………………………………………………..
5.3 Inschrijvingen en betalingen via de club ………………………………………………………………….

1.    Inleiding AFK 2020

Het Amersfoorts Footgolf Kampioenschap (AFK) is een nieuw evenement in Amersfoort, georganiseerd door de Footgolf Society Club i.s.m. Golfclub Hoogland Amersfoort. Tijdens dit footgolf toernooi worden de 13 voetbalverenigingen van Amersfoort uitgedaagd om met elkaar de strijd aan te gaan op een golfbaan en samen uit te maken welke club de beste footgolfers in de gelederen heeft.

In september 2019 presenteerden wij in twee sessies (voor een aantal afgevaardigden van de clubs en op later voor de Raad van Advies Stichting Voetbalbelang Amersfoort) onze ideeën bij dit concept. Tot onze vreugde werd dit zeer positief ontvangen.Tijdens het RvA overleg stemden alle clubs in met ons voorstel en hun deelname.

In dit document staat de belangrijkste informatie omtrent de eerste editie van het Amersfoorts Footgolf Kampioenschap: de sport, spelregels, toernooivorm en informatie over het optionele kwalificatietoernooi dat elke club zou kunnen spelen om te bepalen welke spelers deelnemen aan de finaledag.

De finaledag staat vooralsnog gepland op zaterdag 4 juli 2020. Ook voor de optionele kwalificatietoernooien voor de clubs hebben we inmiddels datums geprikt. We snappen dat de voetbalclubs volle agenda’s hebben, met name in de periode vlak voor de zomerstop en eventuele nacompetitie. We houden hier dan ook zo goed als mogelijk rekening mee en hebben het concept en de planning daarop afgestemd.

Deze eerste editie zien we als een pilot die we zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk willen houden voor de deelnemende clubs en spelers. De impact op de clubs zal minimaal zijn en wij zullen als FSC vrijwel de hele organisatie op ons nemen.

2.    Introductie van de sport footgolf

Footgolf is, zoals de naam al prijsgeeft, een combinatie van voetbal en golf. Footgolfen doe je dan ook op de golfbaan met een voetbal en je voeten. Het principe van Footgolf is hetzelfde als bij Golf: de bal in zo min mogelijk trappen in de hole zien te krijgen. Bij footgolf spelen traptechniek, concentratie en inzicht een cruciale rol.

2.1 Footgolf in Nederland

De sport Footgolf is ruim tien jaar geleden in Nederland ontstaan en heeft sindsdien een flinke groei doorgemaakt. Het is op diverse golfbanen in Nederland mogelijk om te footgolfen en er is een footgolf competitie die wordt georganiseerd door de landelijke bond: Footgolf Holland. Daarnaast is er elk jaar een Nederlands Kampioenschap Footgolf en organiseren diverse clubs en golfbanen toernooien die voor iedereen toegankelijk zijn.

2.2 Footgolf internationaal

Inmiddels is Footgolf ook buiten Nederland een bekende sport aan het worden en zijn meer dan zestig landen aangesloten bij de wereld footgolf bond (FIFG). Op de wereldranglijst staan zo’n tienduizend spelers, die via toernooien in binnen- en buitenland punten verzamelen. De wereldbond organiseert jaarlijks tientallen grote internationale toernooien en eens in de twee jaar een WK, waaraan de 200 beste spelers uit de hele wereld deelnemen. Het laatste WK vond in 2018 plaats in Marrakech en werd gewonnen door de Argentijn Matias Perrone. Bekijk hier de after movie van het toernooi, om te zien hoe professioneel het eraan toe gaat. In september 2020 is het volgende WK in Tokio. Footgolf wordt over het algemeen op individueel niveau gespeeld, maar tijdens de grotere toernooien is er ook een landenklassement.

2.3 Footgolf Society Club

De Amersfoortse Footgolf Society Club is met meer dan 55 leden de grootste footgolfvereniging wereldwijd! FSC is opgericht in 2013 en acteert zowel op nationaal als internationaal niveau Het overgrote deel van de leden komt uit Amersfoort en omstreken. Veel van onze leden spelen (of speelden) bij een van de voetbalclubs uit de regio. Sinds enkele jaren heeft FSC haar thuisbasis op Golfclub Hoogland Amersfoort. FSC heeft een aantal leden die meedraaien in de top van het internationale footgolf. Zo deden de Amersfoorters Guido Voorendt, Tristan van der Kamp en Simon Wetzel mee aan het WK in Marrakech.

2.4 Golfclub Hoogland Amersfoort

Op de prachtig gelegen 9-holes golfbaan hebben wij met FSC 18 footgolf holes geplaatst. Deze in 2016 ontworpen footgolfbaan is uniek in zijn soort en wordt door veel ervaren footgolfers als één van de mooiste banen ter wereld bestempeld.

De footgolfbaan heeft 18 uitdagende holes met waterpartijen en natuurlijke hindernissen. De par van de baan varieert van par 3 tot par 5 en heeft een totale lengte van ca. 2400 meter. Tevens is er een speciale putting green aangelegd naast de golf driving range, waarop spelers vrij mogen oefenen.

Jaarlijks wordt onze baan bezocht door honderden footgolfers uit binnen- en buitenland, en is tevens het toneel van het Amersfoort Footgolf Open (AFO). Het AFO is met 100 spelers het op één na grootste toernooi van Nederland en onderdeel van de World Footgolf Tour.

In de gezellige brasserie van de golfclub, met mooi terras en prachtig uitzicht op de golfbaan, kan je tevens heerlijk lunchen, dineren of borrelen. De brasserie is alle dagen van de week geopend.

De golfbaan is makkelijk bereikbaar en centraal gelegen in Nederland. Het complex van Golfclub Hoogland Amersfoort ligt aan de A1 (afrit 12 Bunschoten Spakenburg) en er is een bushalte op ca. 5 minuten lopen (bushalte Zevenhuizerstraat). Het adres van de golfbaan is Bunschoterstraat 23, 3828 NR, Hoogland.

Golfclub Hoogland Amersfoort zal in 2020 het strijdtoneel zijn van het Amersfoorts Footgolf Kampioenschap.

3.    Toernooiconcept AFK Finaledag

Het concept is eigenlijk heel simpel: tijdens het Amersfoorts Footgolf Kampioenschap wordt uitgemaakt welke voetbalvereniging zich een jaar lang de beste footgolfende voetbalclub van Amersfoort mag noemen.

Alles draait om de finaledag op zaterdag 4 juli 2020 op Golfclub Hoogland Amersfoort. De deelnemende verenigingen zullen 4 spelers afvaardigen die hun club vertegenwoordigen tijdens de finaledag.

Het is aan de clubs zelf om te bepalen welke 4 spelers zij afvaardigen. Wij bieden als organisatie van het AFK hiervoor een leuke suggestie d.m.v. een optioneel footgolf kwalificatietoernooi per club. Clubs kunnen ook besluiten om 4 spelers aan te wijzen en géén kwalificatietoernooi te spelen. Meer info over deze 2 opties en bijkomende kosten staan in hoofdstuk 4.

De begeleiding van het toernooi wordt verzorgd door leden van de Footgolf Society Club. Dit zijn ervaren footgolfers die de regels kennen en ervaring hebben met het begeleiden van groepen. Zij zullen als marshall (een soort scheidsrechter) aanwezig zijn op de golfbaan.

3.1 Toernooivorm

Op de finaledag zijn de deelnemers vanaf 11:00 uur welkom op Golfclub Hoogland Amersfoort. Voor de spelers zal een lunch klaar staan zodat ze vol energie de baan op kunnen gaan. Er zijn kleedkamers aanwezig om om te kleden en om 12:15 zal er een openingsceremonie zijn. Hierbij leggen we nogmaals goed de spelregels en de toernooivorm uit aan de deelnemers.

Zoals gezegd zullen op de finaledag van elke vereniging 4 spelers de footgolfbaan betreden om een zo goed mogelijke score neer te zetten voor hun club. De finaledag bestaat uit een 18 holes footgolfronde en een korte finaleronde van 3 holes.

Voorafgaande aan de finaledag worden de zogenoemde ‘flights’ door de organisatie gemaakt en bepaald op welke tijd welke groep start. Een flight is het groepje waarin je je ronde speelt. De flights bestaan uit 4 spelers van verschillende clubs.

Er wordt op ‘tee times’ gestart, dat betekent dat iedere flight begint op ‘hole 1’. Elke 7 minuten zal er een flight starten (om 13:00 start de eerste flight van 4). Wanneer alle 13 clubs mee doen zal dit betekenen dat de laatste flight om 14:31 zal starten. Een ronde duurt ongeveer 2,5 uur dus de laatste flight zal rond 17:00 klaar zijn op hole 18.

Als alle spelers terug zijn van hun 18 holes ronde, wordt de stand opgemaakt door het aantal schoten per club op te tellen. Voor het clubklassement gelden de 3 beste scores van de 4. De 4 clubs die het minst aantal schoten nodig hadden in de 18 holes ronde, spelen nog een korte finale van 3 holes.

Bij deze finaleholes mag van elke club 3 man meedoen, dit mogen de 3 spelers zijn met de beste scores maar dit is niet verplicht. De scores van de eerste 18 holes worden ‘meegenomen’ naar de finaleronde.

De verwachting is dat de laatste flight rond 18:15 klaar zou zijn en we dus weten welke vereniging zich de beste footgolfclub van Amersfoort 2020 mag noemen.

3.2 Prijsuitreiking

Aansluitend aan de finaleronde volgt de prijsuitreiking. Tijdens het AFK zijn diverse prijzen te winnen, zowel voor de winnende club als voor de beste speler.

  • Beker voor de top 3 van de clubs
  • Beker voor de beste individuele speler (wordt bepaald over de 18 holes ronde)

Daarnaast zullen we proberen om via sponsoren nog een aantal andere leuke prijzen aan te kunnen bieden. Denk aan een ‘hole in one’ prijs en prijzen voor de side-events die we op de dag zelf organiseren voor spelers en toeschouwers.

3.3 Diner / BBQ

Na afloop van de prijsuitreiking is er een Diner/BBQ voor de spelers en sponsoren. Niet-deelnemers (denk aan bestuursleden en andere toeschouwers) zijn uiteraard ook van harte welkom en kunnen deelnemen aan het diner op eigen kosten (let op: zij dienen zich vóór 24 juni 2020 op te geven).

3.4 Side-events

Deze wedstrijddag wordt ook mooi aangekleed om er een goed verzorgd event van te maken. Denk aan banners, livescore op schermen, catering, en leuke activiteiten rond de baan voor spelers en toeschouwers. We zullen zorgen voor een leuke putting challenge op onze FSC Footgolf Putting Area en er kan Footdarts gespeeld worden of een écht golfballetje worden geslagen op de driving range van de golfclub. Omdat het budget voor het evenement vooralsnog erg beperkt is, hopen we de side-events en prijzen te bekostigen via sponsoren.

4.    Optioneel kwalificatietoernooi per club

FSC biedt de mogelijkheid om per club een kwalificatietoernooi/clubkampioenschap te organiseren op Golfclub Hoogland Amersfoort om te bepalen welke 4 spelers voor hun club uitkomen op de finaledag op 4 juli 2020. Dit is een leuke manier om de spelers kennis te laten maken met deze relatief jonge sport en kan als een leuk club evenement worden gezien wat clubs voor een toegankelijke prijs aan hun leden kunnen aanbieden.

4.1 Opzet kwalificatietoernooi

Tijdens het kwalificatietoernooi spelen de deelnemers 18 holes footgolf. Een ronde footgolf duurt zo’n 2,5 uur. De beste 4 spelers (met het minst aantal schoten over 18 holes) van de club kwalificeren zich voor de finale op 4 juli. De score per speler wordt bijgehouden op scorekaarten die de spelers invullen tijdens het spelen.

Op de kwalificatiedagen kunnen meerdere clubs terecht om hun kwalificatietoernooi te spelen. De clubs worden achter elkaar ingedeeld en spelers zullen dus alleen met de leden van hun eigen vereniging samenspelen. Zo blijft het echt een activiteit per club.

De begeleiding van de kwalificatietoernooien wordt verzorgd door leden van de Footgolf Society Club. Dit zijn ervaren footgolfers die de regels kennen en ervaring hebben met het begeleiden van groepen. Zij zullen als marshall (een soort scheidsrechter) aanwezig zijn op de golfbaan.

Tijdens de kwalificatietoernooien zorgt FSC dat er voldoende ballen en scorekaarten aanwezig zijn voor de deelnemers. Wanneer er op kwalificatiedagen grote aantallen deelnemers zijn, worden clubs gevraagd om eigen ballen mee te nemen.

4.2 Datums van de kwalificatietoernooien

In overleg met de golfclub zijn de volgende 4 datums gekozen voor de kwalificatietoernooien. Bij het bepalen van deze opties is rekening gehouden met de KNVB competitieschema’s.

  • AFK Kwalificatiedag optie 1: Zaterdag 2 mei 2020
  • AFK Kwalificatiedag optie 2: Zondag 3 mei 2020 (voorlopig volgeboekt)
  • AFK Kwalificatiedag optie 3: Zaterdag 30 mei 2020
  • AFK Kwalificatiedag optie 4: Zondag 31 mei 2020

Elke kwalificatiedag is er +-3 uur aan starttijden gereserveerd en is er plek voor in totaal zo’n 100 spelers. Er kan vanaf 16:00 gestart worden. We delen de speeldagen op in een aantal tijdsloten waarop de clubs zich kunnen inschrijven. Wij zullen op basis van het aantal inschrijvingen de precieze starttijd per club bepalen. De club die zich als eerste aanmeldt voor een datum zal starten om 16:00. De overige clubs worden hier achteraan ingedeeld. Clubs kunnen vanaf 17 februari 2020 een voorkeursdatum opgeven via onze website (zie hoofdstuk 5). Mochten de kwalificatiedagen zeer snel volgepland zijn en clubs aangeven dat ze veel deelnemers verwachten, dan zullen we in overleg de golfclub proberen 1 of 2 extra kwalificatiedagen in te plannen.

4.3 Voorwaarden aan deelname

Spelers dienen minimaal 16 jaar oud te zijn en lid van een van de 13 Amersfoortse voetbalverenigingen. Deelnemers komen uit voor de club waar zij staan ingeschreven als lid. Ook trainers, technische staf of bestuur van de club mag zich inschrijven voor een kwalificatietoernooi. Uiteraard hopen we ook veel spelers van buiten de selectieteams te mogen ontvangen op de golfbaan (jong, oud, dames, heren).

Om een kwalificatietoernooi te organiseren is een minimum van 10 spelers vereist.

4.4 Kosten kwalificatietoernooi

De kosten het kwalificatietoernooi bedragen €20,00 per speler. De verenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van de deelnemerslijst en het betalen van de ‘toernooi fee’ voor de spelers. De contactpersoon van elke vereniging draagt hierbij zorg voor het verzamelen van de inschrijvingen, het innen van de deelname fee per speler en het betalen van het totaalbedrag aan FSC.

Voor clubs die een kwalificatietoernooi afnemen, komt het inschrijfgeld voor de finaledag (€200 per team van 4) te vervallen. Deze kosten worden gedekt via het inschrijfgeld van de kwalificatietoernooien.

5.    Inschrijfprocedure AFK 2020

Voor het inschrijven van de deelnemers aan het AFK ligt de verantwoordelijkheid bij de deelnemende voetbalclubs. Zij bepalen immers welke vier spelers namens de club deelnemen. Elke club draagt 1 contactpersoon aan die verantwoordelijk is voor het contact met de AFK organisatie, het verzamelen van de inschrijvingen en afhandelen van de financiën.

5.1 Deelname AFK zonder kwalificatietoernooi

Wanneer een club ervoor kiest om alleen deel te nemen aan de AFK Finaledag op 4 juli en géén kwalificatietoernooi speelt, bedraagt het inschrijfgeld voor het team van 4 spelers €200.

De deelname fee van €200 zal door FSC aan de betreffende vereniging worden gefactureerd. De club mag uiteraard zelf bepalen wat zij doorbelasten aan de spelers of eventueel een sponsor. Daar is de club helemaal vrij in.

Kiest een club voor deze optie, geef dit dan uiterlijk 1 april aan via het formulier op onze website. De namen van de 4 leden die namens de club deelnemen aan de finaledag moeten uiterlijk 21 juni 2020 bij ons binnen zijn.

5.2 Deelname AFK mét kwalificatietoernooi

De meest eerlijke en leuke manier om te bepalen welke vier spelers van de club naar het AFK mogen is om als club een kwalificatietoernooi te organiseren (zie voor uitleg hoofdstuk 4 van dit document).

Clubs die een kwalificatietoernooi afnemen, betalen géén inschrijfgeld voor de finaledag. Om een clubkampioenschappen te organiseren is er wel een minimum van 10 spelers vereist.

Clubs kunnen zich vanaf 17 februari inschrijven op een datum en tijdslot voor een van de kwalificatietoernooien. Wie het eerst komt wie het eerst maalt. Voor de inschrijving dient het formulier op de website van FSC worden ingevuld (www.footgolfsocietyclub.com). We zullen vervolgens met de contactpersoon overleggen voor hoeveel spelers we starttijden moeten inboeken.

Uiterlijk 14 dagen voorafgaand aan het kwalificatietoernooi van de club, moet het definitieve aantal deelnemers worden doorgegeven bij FSC en zal ook de betaling van het inschrijfgeld moeten worden voldaan. De contactpersonen ontvangen hier t.z.t. een herinnering voor.

De namen van de 4 leden die zich via het kwalificatietoernooi hebben geplaatst voor de finaledag moeten uiterlijk 21 juni 2020 bij ons binnen zijn. Kunnen er spelers niet? Aan de club de taak om tijdig de juiste namen door te geven.

5.3 Inschrijvingen en betalingen via de club

Als Footgolf Society Club en deelnemende voetbalverenigingen zijn we te gast op Golfclub Hoogland Amersfoort. Op deze golfclub is het in de lente en zomer afgeladen vol met golfers (er is zelfs een ledenstop i.v.m. de drukte). De golfclub vereist dat wij ruim van tevoren aangeven hoeveel starttijden wij per dag nodig hebben voor het aantal deelnemers dat zich heeft ingeschreven. Wij zullen dan ook gezamenlijk garant moeten staan voor de kosten van het afhuren van de golfbaan.

Voor de finaledag kunnen wij als organisatie met zekerheid zeggen hoeveel starttijden en deelnemers er komen. FSC zal dan ook garant staan voor de kosten van deze finaledag.

Voor de kwalificatietoernooien ligt deze verantwoordelijkheid bij de clubs. Wij verwachten van de deelnemende clubs dat zij zelf de communicatie met hun leden op zich nemen, de inschrijvingen én het inschrijfgeld van €20 per speler verzamelen.

Op basis van het aantal inschrijvingen (14 dagen voorafgaand aan het kwalificatietoernooi) ontvangt de voetbalvereniging een factuur voor de kosten.

 

Inschrijfformulier

Menu